Pěkné příspěvky kluci. variabilnost k mushingu vždyky patřila.
Ale když se něco semele a máte pocit křivdy,
využijte možnosti hlásit porušení pravidel po dojezdu do cíle!
stačí vysípat stručně - "Hlásím že jsem měl kolizi s tím za mnou ve žluté bundě - neuhnul mi ..zapište si to "
A pak máte čas a hlavně dvě možnosti:
1. najdete borce ve žluté bundě, vyříkáte si to a je vše OK, do cíle zahlásíte, že jste si to vysvětlili.
2. Borec vás pošle k šípku, má na věc jiný názor - pak sepíšete na cár papíru stručně situaci - "Dojel jsem závodníka se st. číslem NN, vyzval jsem ho ať uhne a on mne odmítl pustit. " a do hodiny po vašem dojezdu doručíte do cíle. Tímto spustíte proces, kdy vaše stížnost putuje hlavnímu rozhodčímu/řediteli závodu. Ten z toho má sice náramnou radost, ale v důsledku je lepší řešit věc na místě mezi zúčastněnými, než pak hádky na internetu - tak je to i v jeho zájmu (a v povinnosti).
Rozhodčí vyslechne obě strany, došetří důkazy (foto, video, svědci..), probere to v partě řediltel, rozhodčí, TD nebo někdo STK,
pak povolá oba zučastněné a probere s nimi kdo pochybil a jak se kdo měl chovat, případně udělí sankce. Jsou věci za které se musí disknout, ale hodně věcí je jen na varování. Hlavním smyslem celého procesu je edukace - tj aby lidi věděli jak se příště mají chovat a aby se věc příště neopakovala. Taky aby byli se situací srovnaní (a nemuseli to pak ještě rozpitvávat).
Varovaní uvedené na výsledkové listině navíc dává ostaním pořadatelům šanci nepřipustit hřísníka do dalšího závodu, pokud chybné chování pokračuje stále (např. má žravého psa a nic s tím nedělá). Pokud všichni budou mlčet na místě a pak se rozepisovat v diskusích a skuhrat u pivka, nic se nezmění, jen bude mnohem víc lidí nakrknutých

.. přeju hodně odvahy .. a pamatujte - začíná to zahlášením při dojezdu do cíle

(toto zahlášení o porušení pravidel by mělo být vždy zdarma)