Já na běžkách jezdím relativně od dětství, ale vždycky sme jezdili pouze klasikou ve stopě, takže k bruslení jsem se dříve nidky nedostal...
Co jsem si pořídil psa a chodím jezdit na běžkách s ním, tak chodím normálně na upravovaný tratě a jezdím s ním normálně i klasiku ve stopě... psa jsem naprosto v pohodě naučil a on rychle pochopil, že nesmí běhat ve stopě, ale hned těsně vedle, fakt to během první jízdy pochopil hned... a to je to malamut... :-D
mě přijde, že je i blbost pro ty psi, aby běželi ve stopě, se jim v tom musí běžet hůř, rozhodně hůř než normálně vedle stopy na rovným spevněným sněhu...
Klasika ve stopě je mnohem jednoduší na naučení a určitě nejni ani tak náročná na fyzičku, takže pro začátky určitě asi lehčí a lepší... ale vím že se psi, zvlášť na závodech se psi, se jezdí vysloveně bruslařským stylem, takže postupně se učím a trénuji i tenhle styl...
Takže naše běžkování vypadá tak, že když jedeme třeba po rovince, nebo z mírnýho kopce, nebo do mírnýho, hodně mírnýho stoupání, tak jedeme normálně v tom pruhu pro bruslaře a snažím se bruslit... a do kopce(protože bruslení do kopce je o dost složitější, jak na techniku, tak na fyzičku) si zase "vlezu" do stopy a kopec vyjedu třeba ve stopě klasikou...
kvůli tomudle mýmu stylu, kdy jezdím jak ve stopě klasikou, tak se i pokouším o bruslení, tak jsem právě koupil běžky combi... a jsem s něma docela spokojenej, na klasiku jsou super a na to moje zatím učení se bruslařskýho stylu s moji nedokonalou techniku, taky zatím bohatě stačí... idkyž samozřejmě časem, pokud se budu v bruslení budu zlepšovat a zlepším techniku, tak bych asi stejně koupil čistě běžky na SKATE a tyhle měl jako náhradní...
A ono se dá vlastně jezdit docela klasikou ve stopě i na těch sketových běžkách... takže bych možná klidně doporučoval hned koupit i ty skateový...