Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /DISK2/WWW/tombru.com/www/mushing/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Pro všechny, kdo krmí syrovým masem

Autor Téma: Pro všechny, kdo krmí syrovým masem  (Přečteno 45413 krát)

0 uživatelů a 2 Hostů prohlíží toto téma.

Palíza

  • Host
Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« kdy: 26 Červen, 2012, 15:54 »

 Chtěl bych jen upozornit na rizika skladování masa( zvláště drůbežího) ke
 zkrmování v průběhu léta.
 Pozor na venkovní teplotu a zabránění přístupu vzduchu k masu, třeba
 namočením do vody-možnost vzniku Botulotoxinu.
 Měl bych asi zůstat ticho a nikde neventilovat svojí blbost , ale připadá mi
mnohem důležitější všechny preventivně varovat, upozornit a tuto možnost připomenout.
 Chtěl jsem vám celou naši anabázi popsat, ale je to tak složité a dlouhé, že
 bych to datloval ještě v průběhu Šediváka 2013.
 Máme naštěstí nakaženy "jen" 4 psy, ale pohled na ně a částka vložena na jejich
 léčení je strašná.
Nějaké odkazy: http://www.homegdecor.com/pet/cs/1756.html
          http://cs.wikipedia.org/wiki/Botulotoxin

Janapf

  • Host
Re:Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« Odpověď #1 kdy: 26 Červen, 2012, 21:20 »
Tak jsem to nějak nepochopila :). Tim, že to máčíš ve vodě se botuloxin udělá nebo naopak?

Palíza

  • Host
Re:Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« Odpověď #2 kdy: 26 Červen, 2012, 21:27 »
Do vody jsem to namočil, nemáčím pořád, a tím zabránil přístupu vzduchu a tím vytvořil pro vznik butoloxinu spolu s teplotou okolí ideální prostředí.  :'(

Janapf

  • Host
Re:Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« Odpověď #3 kdy: 26 Červen, 2012, 21:35 »
Tak to ti hrozně moc děkuju, že ses rozhodl o tom napsat, bo já to psům rozmrazuju ve vodě pokaždý. Uff uff, že se doteď nic nestalo. Už to dělat nebudu :)

Palíza

  • Host
Re:Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« Odpověď #4 kdy: 26 Červen, 2012, 21:41 »
To rozmrazování asi nevadí, to by jsi to v tý vodě musela nechat dýl

Offline Weru

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +12/-7
    • Dog-sport
    • E-mail
Re:Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« Odpověď #5 kdy: 27 Červen, 2012, 00:03 »
Už to tu jednou před pár lety bylo:  http://mushing.cz/index.php?kod=&modul=free&m1=forum&tema=18221&nadriz_tema=0&prehled=N&temata=N

Nejde ani o letní počasí, ale spíš o umístění bez přístupu vzduchu, větší hromada masa se při počínajícím ,,rozkladu" dokáže zahřát sama, zároveň uprostřed přístup vzduchu chybí.

Veronika Navrátilová

Palíza

  • Host
Re:Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« Odpověď #6 kdy: 27 Červen, 2012, 05:52 »
Dík za připomenutí, právě díky klukům, co s tím měli zkušenosti,jsme se trochu uklidnili a úplné zoufalství přešlo v naději. Nehledě na to,že nám ušetřili spoustu peněz. Máme teď sice doma JIPku ,se vším co k ní patří(časté přetáčení,vynášení na čůrání,výměna kalaček,aplikace injekcí) ale na klinice bychom se nedoplatili.
Po urputném schánění informací jsme se rozhodli toto téma znova otevřít a připomenout.

pospa

  • Host
Re:Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« Odpověď #7 kdy: 27 Červen, 2012, 07:33 »
Hlavně držíme palce at to dobře dopadne ;)

Michal M

  • Host
Re:Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« Odpověď #8 kdy: 27 Červen, 2012, 09:19 »
Palizo, urcite si ted k tomu problemu nacerpal spoustu informaci, nez kdokoliv jiny. Myslis, ze to u hoveziho a veproveho masa nevadi?
Ja rozmrazuju celou 30kg prepravku najednou a stane se ze 3.-4. den,kdyz maso dokrmuji, je uz uplne rozmrazenei a maso je sem tam uz "nacaty" a mouchy zacinaji mit zne.......

Palíza

  • Host
Re:Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« Odpověď #9 kdy: 27 Červen, 2012, 09:43 »
Palizo, urcite si ted k tomu problemu nacerpal spoustu informaci, nez kdokoliv jiny. Myslis, ze to u hoveziho a veproveho masa nevadi?
Ja rozmrazuju celou 30kg prepravku najednou a stane se ze 3.-4. den,kdyz maso dokrmuji, je uz uplne rozmrazenei a maso je sem tam uz "nacaty" a mouchy zacinaji mit zne.......
Michale informací mám opravdu dost,ale bojím se říci-prase a kráva je v pohodě. Dvacet let krmím a taky jsem to podělal. Co vím botulotoxin vzniká hlavně v konzervách (starý nafouklý) a tam asi na druhu masa nezáleží.Vzniká převážně u vodního ptactva,nejvíce u kachen,ale může to mít třeba i myš spadlá do vody, za určitých podmínek.
Já jsem měl celé kuřata,ještě teplá z jatek a proto se mi asi dopravou a vedrem lehce zapařila.Právě kvůli těm mouchám , jsem je ponořil do vody, aby na maso ty bestie nemohly a tím jsem s toho vlastně udělal tu konzervu.
Máš v prvním příspěvku odkaz botulismus u psů, tak zkus něco vyčíst.

Offline HelaL

  • Global moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 975
  • Karma: +95/-74
    • MushGo
    • E-mail
Re:Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« Odpověď #10 kdy: 27 Červen, 2012, 10:19 »
Supr by bylo kdyby nám něco napsal nějaký odborník..
Zatím zkusím selský rozum + moje zkušenost

1. Zalít maso vodou je fajn (omezí to mouchy a ostatní aerobní potvory), ovšem pokud je maso správně zachlazené a voda je studená a ZŮSTANE STUDENÁ
(Produkce botulotoxinu probíhá pouze za anaerobních podmínek (bez přístupu vzduchu), optimální pH prostředí je 4,8 - 8,5 a teplota kolem 30 °C.)

2. Je třeba zvážit KONTAMINACI MASA a průběh zpracování
Maso hovězí z normálních jatek bude dobré, protože je tam čisto a dbá se na hygienu, maso samo je v podstatě sterilní.
Pokud někdo mele celá prasata i s kruponem, tak zanese do "čistého" masa spoustu potvor, které se mohou rychle rozjet a jak teplotu dostanou výše, je to špatné.
Drůběž (odpad) bude kontaminovaná vždycky
Pokud maso je přebíráno správně zachlazené a doveze se domů bez ohřátí, je to fajn.

Pokud se bere odpad z jatek, který třeba ani nevychladl nebo má pořád teplotu okolí (25-30 st C- viz optimum pro množení cl.), je maso velmi rizikové, zvlášť pokud člověk neví jak dlouho kde leželo.
U rizikového masa je asi jakýmsi řešením  vaření, ale chápu že je to práce navíc, je problém jak schladit kotel tak, aby nezačal hned kysat

Při vaření je třeba mít na paměti že
Botulin je  termolabilní a ničí ho teplota nad 60 °C ... takže brzo po uvaření by maso mělo být OK
(ale samotné spory vydrží 120 -viz zavařování masa - strerilizace 2 dny po sobě, první zahřátí zabije živé a aktivuje spory, druhé zahřátí zabije to vyrostlo ze spor)
(Romane - koresponduje to s tvými zkušenostmi...?)


3. Zatím se mi jeví nej-volba systém mrazák-chlaďák:
V mrazáku - dlouhodobé zásoby.
V chlaďáku rozmrazování, teplota kolem 0. Můj chla'dák není funkční,  takže si teplotu musím hlídat.
Co jsem vysledovala - dokud se v chlaďáku drží teplota dole (stačí jedna zmrzlá přepravka dole a jedna nad ní co postupně odmrzá) - je to fajn, maso drží. Ale jakmile se dojíždí poslední přepravka, jde to rapidně z kopce, maso se před očima kazí. (to dá rozum).

Na teplá kuřata za jatek ... nemám technologii
Snad rychle ochladit (tekoucí studená voda), jestli je to fakt čersvé tak něco zkrmit hned, něco zamrazit, něco uvařit. Léto je problém..
V mase už při přebírání mohou být clostridie rozjeté!


« Poslední změna: 27 Červen, 2012, 10:29 od HelaL »

Offline Paliza

  • **
  • Příspěvků: 50
  • Karma: +1/-8
Re:Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« Odpověď #11 kdy: 27 Červen, 2012, 10:25 »
Díky Helčo-napsala jsi to prímově.  ;) Mě se ta voda i když ve stínu ohřála a bylo to  :-\
« Poslední změna: 27 Červen, 2012, 10:29 od Paliza »

Offline Šurka

  • *
  • Příspěvků: 27
  • Karma: +1/-2
    • E-mail
Re:Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« Odpověď #12 kdy: 27 Červen, 2012, 13:53 »
... pokud se někomu nechce řešit skladování a rozmražování je tu pořád alternativa krmit sušenym masem (což konkrétně u mě vede hlavně kvůli skladovatelnosti) a mražené používat jen doplňkově.

Offline Michal M.

  • ***
  • Příspěvků: 107
  • Karma: +11/-1
    • E-mail
Re:Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« Odpověď #13 kdy: 27 Červen, 2012, 15:55 »
... pokud se někomu nechce řešit skladování a rozmražování je tu pořád alternativa krmit sušenym masem (což konkrétně u mě vede hlavně kvůli skladovatelnosti) a mražené používat jen doplňkově.
To polemizovani tady uz jednou bylo. Za ty leta jsem vyzkousel vsechno cim se krmi. Proste syrove maso je syrove maso, vcetne drobu. Pro psy je to to nejprirozenejsi (s pridavkem vitaminu). Vsechno ostatni je jen doplnek a na vykonu a vitalite to je znat.

Offline Weru

  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +12/-7
    • Dog-sport
    • E-mail
Re:Pro všechny, kdo krmí syrovým masem
« Odpověď #14 kdy: 27 Červen, 2012, 16:09 »
Mě se osvědčilo rozmražovat v menším množství v misce s víčkem, ve větším množství nebo při neskladném krmivu (biskupy) v hrncích na zavařování s pokličkou. Ráno vyhodím z mražáku a večer je maso rozmražené, na druhou stranu ale má teplotu zhruba potravin v ledničce. A je tam přístup vzduchu a nepřístup mouchám a myším  ;D
Veronika Navrátilová