Víte proč nechci ESP ani AH? Protože se bojím, že to není povahou „přítulný muchlovací medvídek“ a je umanutý jen na ten pohyb a tah.
Mohl by mi tu někdo blíže popsat povahu ESP a AH? Asi jsou povahou blíže „vlčákovy“ – sedni, lehni, zůstaň, než nezávislému Malamutovi, který, když nemá náladu tak nechce ( vím že to takhle zní, že jsem šouplá na hlavu, ale proto je miluji )
Napsalas že AH ne, což respektuji, jen tedy na vysvětlení -
Povaha AH/ESP se mění přibližně v závislosti s podílem krve, samotné označení AH nebo ESP někdy i sami majitelé používají nesprávně
Nejlíp je vždy vidět oba rodiče příp. prarodiče
AH - mazel, děvče prodejné, na každého co se nechá naskočí a chce se nechat hladit, miluje lidi, k dětem super, cvičení-poslušnost až tak moc ne, chce mít pohyb, chce běhat se smečkou. Nehlídá, kamarád s každým,
Prostě vyšlechtěn jako "pracovní nástroj", jede s každým kdo zavelí, projev agresivity vůči člověku nemyslitelný (myslim že to byl důvod k okamžité eliminaci)
ESP - pravý opak v povaze - pes zvyklý na pánečka, ve smečce problémy, vysoce inteligentní, cvičitelný, závislák. Výkonná strojovna. Ano povahou trochu blíž NO - ve smyslu -můj páneček = můj bůh, jinak na rozdíl od NO je ESP často hyperaktivní blázen
Kdo jich chce zapřahat víc než 4, chce nějaký podíl AH krve, aby se s nimi dalo ve smečce líp pracovat
Čisté AH u nás moc nenajdeš, ale nízkopodílové mixy jo.
Ti už mají mozek a dá se s nimi dělat cokoliv - podle chlupů a typu
Ve vrzích bývá vysoká variabila, protože je to mix plemen, tak se dá vybrat i typ víc ESP i typ AH
když čtu co píšeš o trati - tak mixy AH na trati makají podle toho jak jsou naučené/připravené
doma se mazlí neskutečně rádi s každým
proti mamutům nemají impozantní romantický vzhled
u málochlupatých řešíš zimu
v teple super, jen moc chlupatí se víc hřejí, je třeba to hlídat
Ale chápu že někdo chce spíš osobnost a dialog a hledání cest (mi troch připomíná lidi co preferují koně typu alchalekince)
že pes, co ho zapřáhneš a on má snahu pracovat a dávat ti to - může být nuda
Teda s takovými psy si hraješ spíš s disciplínou a hlavně s trénovaností - aby měli k dispozici hodně energie - třeba když jedeš silovku se zátěží v kroku, pak ji pod kopcem odpřáhneš a psi vyletí kopec jak z praku - to jsou úžasné zážitky, protože oni CHTĚJÍ