Tak vzhledem k tomu že jsem se dlouho neozval rozhodl jsem se pro všechny co mi zde poskytly své rady a pro ty kteří na toto fórum příjdou hledat rady podobné sepsat dosavadní shrnutí toho co máme se smečkou za sebou.
Začneme povahovými vlastnostmi mých psů:
Sigyn: Nejmenší, nejpaličatější a nejdrzejší holka. Potřebuje nejvíc opakování pro zvládnutí cviků.
Siff: Také lehce svéhlavá velmi aktivní. Umí se velice hlasitě dožadovat pozornosti
Freya: Kudrnatá a ze všech na mě nejvíc závislá. Při hrách se umí prosadit ale občas se se drží stranou někde kolem boudy. Vše provádí opatrně a s rozvahou.
Valkýra: Největší kus. člověk by jí tipoval na sebevědomou a vůdčí ale opak je pravdou. Výchova i výcvik je u ní docela oříšek protože na jakýkoliv náznak nespokojenosti nebo negativních reakcí se začíná ,,plazit,, neřkuli dělá hluchoněmou někde opodál. Nadruhou stranu si moc neuvědomuje vlastní sílu.
Baldr: Náš jediný chlap ve smečce. Chápavý, roztržitý. Moc dobře mu dochází že je jedinej chlap mezi holkama.
Během doby co jsem psal naposledy jsme dali dohromady boudy a teď pracujeme na dvoukotci.
Po dvou týdnech pilování přivolaní zůstaň a nesmíš v domácím prostředí jsme začali chodit na procházky. První týden a kus na vodítku a po jednou s pravidelnou zastávkou na louce kde jsme zkoušeli jestli si mě děcka hlídaj nebo chaoticky pobíhají kolem. Co nejvíc jsme chodily okolo psů a lidí aby si zvykli.
Po této fázi jsme přešli na vycházky bez vodítka za mnou kde jsme začali trénovat uhýbání doleva doprava na ukázání proutkem (čístě jako prodloužená ruka co se hodí při vycházce s více psy) a dále zastavení současně se mnou a čekání dokud se nepohnu i já.
Po tomto jsme konečně začali chodit bez vodítka po dvojicích. To už začala bejt sranda. Složení dvojic se pokaždé obměnilo aby se lépe ukázalo chování jednotlivce ve dvojici s daným členem smečky a aby si nenavykli na dané pořadí a při změně nevznikaly neshody jak při vycházce tak mezi těmi co ven nešli.
Tento model se ale moc neosvětčil (teda alespoň mám do teď za to že to bylo právě tohle co spustilo problém). Problém se začal projevovat cca po týdnu chození po dvojicích. Sigyn a Valkýra se mezi sebou dvakrát poprali. Nešlo o nic fatálního jednalo se jen o povrchové škrábance a kousance.
Problém to byl o to větší, že jsem ten týden musel být v práci déle a jako na potvoru nebyl nikdo kdo by děcka občas zkontroloval. Zavedl jsem tedy dočasný režim, kdy střídavě zustávala v baráku Valkýra a Sigyna (ani u jedné rvačky jsem nebyl od začátku tak jsem nemohl odhalit původního agresora). Takhle jsme to srovnali do dvou dnů a po nervech drásajících prvních dvou dnech kdy byli zase spolu venku všichni jsem si oddychl .
Problém mi pomohl pravděpodobně vyřešit další tah který jsem provedl hned jak se to v práci uklidnilo a já měl o trochu víc času.
Místo po dvojicích jsme začali totiž chodit ven po pěti a to dvakrát denně.
Ráno na kratší okruh a odpoledne na delší.
Postupně se nám děcka zlepšovali teda až na včerejšek kdy jsem málem ztratil nervy před koncem procházky kdy se nám ta skupinka jaksi rozsypala
Freya, Valkýra byli bez větších problémů a dali se odvolat. Zato Sigyn, Siff a Baldr hráli hluchý slepce a nereagovali. Až po půl hodině se podařilo sjednat kázeň a došli jsme všichni domu.
Tato zkušenost mne vede k tomu že na nejaký ten týden se vrátíme na výcházky po třech a po dvou aby sme si to nějak zase vysvětlily, že blbosti jen na ,,volno,,.
-----
Co se týče krmění krmím pohromadě ale začínám je navykat i na jejich misky.
Pořád dokola trénujem reagovat na jména když jsou ve skupině.
Volbu psa dne jsem odložil dokud se ve smečce neuvolní atmosféra po agresivním incidentu.