Mazat jsem zkousela, tim peruanskym balzamem. Mela jsem ho i sebou, mazala jsem i cestou. Vystrihala jsem i chloupky mezi prstama. Jine fene to pomohlo.
Nevim kolik km vydrzi. Nejsem zadnej zavodnik....dát pauzu kvuli nazouvani zadny problem.
Mazání - peruánský balzám je supr věc, ale trochu drahá na to, aby byla do hodinky pryč. Ten si pošetři na večerní ošetření (peruánský balzám funguje tak, že způsobí něco jako dočasný zánět=prokrvení pokožky="oprava" -lepší hojení poškozeného místa.)
Rudovo ichtyolka je taky supr a asi levnější (..a ta vůně
))
Na trať může být i vazelína, sádlo .. levné a hodně toho.. bych zkoušela zda má efekt přimáznutí např po 10 km..pořád rychlejší než odstraňovat bambulky a botičkovat.
Do botiček (kterě představují pro psa komplikaci proti přirozené funkci prstů a drápů a pro nás práci a peníze) jdeme, když
-je pes odřený, nebo se k tomu schyluje
-je sníh tak ostrý, že nadělá škody na zdravých tlapkách
-je sníh tak lepivý že dělá bambulky a všechny ostatní cesty (nůžky, mazání) jsou neúčinné
-
Botičky jsou různé do různých podmínek
-aljašské fleecové papučky
-nejběžnější kordurové
-plátěné a supr plátěné (fajfka)
-neoprénové
..pak třeba kožené..
Těžko dopředu odhadneš, jaké bude počasí (teplota). jasně, kordura nebo suprplátno jako základ a dál - myslím že není špatný nápad mít v záloze pár jiných modelů pro zvláštní případy
Co vydrží
podle toho, jak pes tahá, jak má drápky (ne dlouhé!).. a jaký je povrch .. a jak brzo se ztratí
(např kožené botky, které vydržely i celý midový trénink na šutrech, psi prošoupali za 500 m, když chytli čáru za vodičem a makali jak šílenci)
pro tebe závěr (..co bych asi dělala já)- vysleduj při jaké teplotě a kvalitě sněhu ti nepomůžou ostatní metody (u kterých psů). když pak bude předpoklad, že budou na trati lepivé podmínky, botičkuj problémové psy na startu.
když si nebudeš jistá - a když nezávodíš na čas, tak to nehroť, měj botičky nachystané a v případě potřeby si udělej odpočinkovou-krmící-botičkovací pauzu .. na vhodném, přehledném a širokém místě, ať tě ostatní nazakousnou
Musíš pak počítat s tím, že odstranění bambulek bude chvilku trvat
No - Uvidíš so ti napíší ostatní, my tolik chlupů na psech nemáme
neřešíme to tak často