Mě by spíš zajímalo, jak bude posuzováno toto: čl.3, od. J - Nemohou se účastnit: "Psi, kteří nebyli na veřejné vystoupení připravováni a jejich kondice neodpovídá připravované zátěži" - jak by se prosím toto mělo kontrolovat?
Moje alfa fena je od malinka vychrtlá jako lunt. Někdo by ji tak mohl považovat za nepřipravenou k longovému závodu, i když ho uběhne lépe jak ti robusnější...
Jak se kontroluje, zda psi byli na zátěž připravováni?
?? Budeme se navzájem objíždět a kontrolovat se, zda všichni poctivě trénujeme, úměrně danému závodu 
Ahoj Boudičko, zrovna tahle věta není mým výplodem, vytvořilo ji Ministerstvo Zem. před dvěma lety, když jsem žádala o schválení našeho prvního - normálního řádu ochrany, takže když ji požadovalo tenkrát, prostě jsem ji nyní zkopírovala. Takže sama osobně nemám představu kontroly a nechala bych to na vetovi, který ví něco trochu o tom, jak závodní pes vypadá - určitě takoví jsou i v řadách musherů

.
K tomu druhému dotazu:
"Taky mi přijde poměrně nešťastné nastavit si povinné přestávky každých 60km 2h - na takovém šediváčkovi by tak lidi museli povinně na 2h zalézt do zámečku Ale hlavně - když už budeš dělat longovou trať, nemusí to přeci do cíle vždycky vyjít těch 60. A pak se v tom nějaký šťoura začne šťourat..."
Šediváček jako takový se vejde do klasického Řádu ochrany SSPS a netřeba se u něj tedy řídit podobným řádem jako je tento a dělat přestávkové místo na každých 60km

. Těmi "Závody omezenými pouze vzdáleností" jsem myslela spíš pokud by se někomu někdy podařilo uspořádat longový závod bez kol, kdy se každé kolo jede v jednom dni - třeba když někdo dokáže zorganizovat a natáhnout celých 200km někde po hřebenech apod. (víceméně klasické longové závody na severu) a závodníci jedou podle sebe a dělají si pauzy podle sebe. Předpokládala jsem že v našich poměrně zasíťovaných podmínkách pak nebude problém najít místo na cca 60km (věřím, že by to nikdo na km přesně neřešil) a na každých cca 150km a závodníci si tomu ty plánované odpočinky přizpůsobí, aby jim to vyšlo. Čas odpočinku (2h, a zejména 4h) jsem podhodnotila, protože jsem předpokládala, že ten bude chtít MZe navýšit, tak aby byl kompromis jen lehce vyšší. Prošlo to i takhle. Ale závod tohoto typu je u nás asi utopie, pokoušela jsem se loni zmámit provozovatele Krušnohorské magistrály + německou stranu, ale chtělo by to asi spíš někoho místního s kontakty

.