pro HelaL: do pribuzenske bych se poustet nechtel, prijde mi to proti prirode kryt bratry a sestry.... ale liniove plemenitbe se clovek asi nevyhne, pokud nema dost casu a penez jezdit nakrejvat do zahranici...
ano Rudi a Egil udelaj spoustu dobrych psu a oni maji z toho uzitek protoze se ty negativy neprojevi primo v tech psech ktere behaji, ale az treba u dalsich chovatelu za par generaci....coz je uz nezajima, protoze to neni v jejich kenelu??....
Ptam se hlavne proto, ze me zaujal jeden inzerat, kde se nabizeji stenata z kryti mladych psu - nevlastnich sourozencu. Delat stenata na neproverenych mladych psech se supr krvi je "zajimave" ale z jakeho duvodu?? asi prachy nebo nevim.... a proc to teda tak hrotit???
Ty krytí neplánuješ .... tak nějak jsem tušila odkud vítr fouká
Uvědom si, že dotyčný nemívá inzeráty - Daruji... a mívá super psy, o které se perfektně stará.
Dále mívá ve zvyku uskutečnit krytí tehdy, když má zájemce na štěňata a v plánu krytí píše, kolik štěňat je volných (1-2..). Nemyslím že by měl problém s ježděním za krytím do zahraničí
Pokud nemá zájemce, krytí neuskuteční. Považuji to velmi příkladné.
Příbuzenská - Mám dojem, že brzo budeme lupou hledat chovné psy (do týmů), kteří by nebyli Lance nebo Sammy.
FCI doporučuje držet koeficient příbuzenské plemenitby Fx pod 10 procent.
Ta skvělá liniová Rudiho zvířata mají koef Fx 12,5 procenta.
I když se mi jako kdysi-zootechniččce ježí vlasy, vzhledem k tomu co psal Rasťo (prověření v zátěži..), tak bych takové zvíře brala všema deseti, kdybych na něj finančně dosáhla.
Ale co s ním chovatelsky dále -
když se podívám do rodokmenů, kde vyčnívají psi jako Mike, Laben... - je často vidět, že nejvýraznější jedinci vznikali kombinací dvou linií - tj. rodičovské linie nekdo vytvořil použitím příbuzenské+selekcí a ve finále tyto linie zkřížil a získal maximální heterózní efekt (=potomek byl o dost lepší než rodiče).
V případě Mike to byl AH x VS, Labben je AH x P.
Osobně myslím že Rudiho úžasná liniová štěnata by stálo za to spojovat jinou silnou linií, ale já to neplatím, nebudu řešit důsledky, tak do toho nemám co kafrat
Je volba každého majitele, zda bude v linii pokračovat a jak, nebo zda přidá jinou krev. (neházela bych to na Rudiho..
Koeficient Fx u plánovaného spojení půlsourozenců mi vyšel 21,8 procent...
(cvičně jsem si v 6 generacích sjela koeficient příbuzenské u našich Káčátek Baby-Lee, Fx = 3,7)