tak mi poraďte prosím,kdo s tím má zkušenost..:-)
Mám většinou kotce, ale pár míst i na řetězu (pro kastrované kluky).
Jako důležitý prvek vidím, zda se psi snáší ve skupině, nebo ne. Jsou skupinky, kdy bych jich mohla nasypat i deset do kotce a neservali by se (spíš holky). A jsou týpky, co mají rádi svůj klid, svou boudu, svůj prostor. Když je dám do kotce, tak jsou buď biti, nebo naopak terorizují parťáka. Povaha je hodně o dědičnosti /bojácnost-agresivita.
Praktický pohled - z kotce musíš psa pustit, když poklízíš. Na řetězu teoreticky pouštět nemusíš. Ale na řetězu jim tím pádem může poklízet kdokoliv.
Někdy psi na řetězu ustavičně rotují. To je fajn pro udržení kondice, ale můžou se víc opotřebovat končetiny na jedné straně, když preferuje pohyb na jednu stranu.
A jak píšeši - kotce mají podlahu, dobře se uklízí, udržíš je suché. Na řetězu na hlíně - bahno, nory, moc práce.
Když se hárá čuba, musíš ji mít kam uklidit.
Můj závěr - preferuji kotce. Poslední místa na řetězu chci zrušit i za cenu, že se pro vyslovené individuály pokusím dodělat individuální kotce. A jakékoliv šetření například na podlaze kotce se vymstí v následném pracnějším poklízení, větším zápachu...
Tip pro tebe - postav určitě aspoň dva kotce .. pro háravky.. (tak, abys případně mohl dodělat další). Uvidíš sám, co psům vyhovuje.
Jo a pro klidné krmení v kotci existují i pěkné vychytávky - otočné držáky viz obr. (každý pes může mít svou misku)