Za 5 dní začína Pirena 2011.
Som zvedavý ako to Spiškovi v tej konkurencii pôjde,
http://www.pirena.com/docs/pirena2011/inscritos.pdffakt je že sa snažil dobre pripraviť,makal tiež na sebe aby mal kondíciu tak uvidíme.
On teda nešiel RJP,rozhodol sa na začiatku sezóny,že to skúsi po "nemecky",pretože môj tréning je vraj blbost na kvadrát,že je to dobré na Odyseu,ale nie na šprinty.Mohol som to obhajovat ako som len chcel,až sme sa povadili skoro kôli tomu,ale nedalo sa.Proste mal názor,že tie psy su po tom také a hentaké a dofakované a neviem aké.No a ja som samozrejme tvrdil svoje,že všetko je to o tom ako to človek urobí,aké má podmienky a že vždy je možosť si to upraviť tak, aby to sedelo na daný typ pretekov.Len to treba urobiť s citom a nemať pocit,že čím tvrdšie tým zákonite lepšie.
Samozrejme ani ja niesom neomylný a predsalen na RJP čumeli aj vo Švedsku.Tiež to bolo zhodnotené ako blbosť ked to trénoval Miloš Gonda.Ako o volovine sa o tom vyjadrilo už niekoľko svetových musherov čo sa to dozvedeli.Nie hocikto,ale fakt niektorí z najlepších.
A pretože to evidentne nieje vec rozšírená aj mňa začala zaujímať jedna vec a to či klasický "nemecký"model je lepší vo výsledku,alebo rovnaký,alebo RJP zostane silný tréning len na závody typu Odysea,kde sa jasne potvrdilo,že ide naozaj o veľmi efektívny systém prípravy.
No a rozuzlenie tejto hádanky sa dostavilo po nešťastnom úraze Jirku Vondráka!
Braňovi chýbali psy do 14tky a požiadal Jirku či by mu nepožičal dvoch psov.Jirka mu z týmu čo mal bežať Odyseu vybral dvoch,psa a fenu Gila a Gizi.Predsalen Pirena je šprint a Jirko tým,že behá Odyseu má aj iné nároky na psov.Jeho logicky netrápi či pes v pohode vydrží bežať 34km/h,alebo sa pri tejto rýchlosti už trasie.Tak to v podstate odhadol a dal psov o ktorých si myslel,že by to mohli dávať.Treba zdôrazniť ,že to boli psy ktorý behávali cvalom 3,5hodiny,pripravený na Odyseu čiže ten tréning nebol na takú Pirenu vôbec ideálne postavený.
No a tak ich Braňo zaradil opatrne do svojeho týmu.A musím povedať,že bol od začiatku maximálne spokojný.Veľmi sa mu páčilo ako obaja driapu a z Gila si myslím,že je vyvalený doteraz.Ten pes je vysoký a údajne strašná mašina a možno nová hviezda.34km/h dáva úplne v pohode a keď príde kopec pes driape ako blázen.Takže ako mi včera pred odchodom na Pirenu povedal, Gil /líder JirkuV/ odbehá väčšinu Pireny v lídri!
Možno by mohol teraz niekto povedať OK, uvidíme ešte ako dopadne Pirena.Osobne aj mňa to zaujíma a fakt mu prajem mu aby čo najlepšie,pretože Spiško pre Pirenu posledné mesiace doslova dýchal a zaslúžil by si dobrý výsledok.
Používal "nemecký" systém prípravy a ja vždy budem tvrdiť,že ak je človek s niečim nespokojný nech vyskúša inak.Ale faktom je,že dva erjepácky pripravené psy sú výraznou posilou v tom týme a to ma pochopiteľne teší