Asi každého by mělo tak trochu zajímat, co to vlastně svým psům dává. Pokud krmím kvalitními granulemi, nemusím se obávat, že by mé jinak zdravé zvíře trpělo nějakou zásadní výživovou chybou (tím myslím množství a poměr minerálů, vitamínů a stopových prvků a já nevím čeho ještě). Kolem krmení masem se toho zde již napsalo docela hodně a jistě nikoho nepřekvapí (i když vlastně ano), že samotná svalovina obsahuje 10 x a více P než Ca (ideální je 1:1,3 pro dospělce) a psi krmení pouze svalovinou jsou první ve frontě na křivici. Vápník se dá do krmiva dostat mj. i přidáním kostí, které nakonec obsahují všechny levnější masové mletiny. Nedávno tady proběhlo něco o Barfu a po rozkliknutí odkazu se dozvíte, že k vyvážení poměru Ca: P stačí přidat 30 % kostí. Asi ano, ale tuhle informaci ocení ti, kteří si maso doma sami melou. Pokud jsem odkázán na již umleté maso, vím vlastně kulový co a v jaké kvalitě psům dávám. Feně, která měla nějakou virózu a nebyla na tom zrovna nejlépe, jsem mj. nechal udělat i rozbor krve. Kromě jiného měla nedostatek Fe a Ca to nezměřilo vůbec (v daném rozsahu přístroje). P měla naopak nadbytek. Doporučení znělo: Uberte P a přidejte velkou dávku Ca. Tož jsem tak učinil a nechal si udělat rozbor dosavadní krmné směsi na Ca (250,-Kč) P (250,-Kč) vit A, E, a Fe – to je již poněkud dražší. Krmná směs – Vetamix 50 % hovězí směs, 25 % drubeží mleté, 25 % hovězí s droby, cca 120 g na 8 kg masa Nutrimixu, cca 1 kg na 8 kg masa Bewi Flakes + polystyrenová rýže – nevím kolik, prostě přiměřeně + slunečnicový olej. Minulý týden mi přišly výsledky no a udělejte si závěr sami
Ca 21,6 g/kg, P 13.8 g/kg sušiny.
Jenom ještě dodám, že při nadbytku Ca k P dochází naopak k vylučování Ca a tedy k jeho nedostatku.
tímto v žádném případě nenapadám výrobky Vetamixu. Je ale jasné, že za
málo peněz je holt málo muziky.
Tento rozbor zaplatila firma ZOO ve dvoře s.r.o.