Ahoj. Poslední dvě zimy jsem MP jezdil jenom já. Tak zkusím odpovědět. Na suchu trénuji podobně jako mid spřežení, tzn. převážně sílu. Mám 4 psy a zapřahám je do lehké chlaňovky (60 kg) + mých 95 kg. Na sněhu (v Jizerkách od poloviny listopadu) zapřahám 4 psy do zatížené pulky. Váha se řídí pravidly ESDRA. Pro 3-4 psy je to 60% váhy psů, pro dva myslím ještě o něco více. Zatížená pulka je ale důležitá pro brždění i jízdní vlastnosti. S prázdným pekáčem je to o hubu. Pokud si chceš postavit pulku, máš problém s tažnými tyčemi. Ty občas musí vydržet neuvěřitelné prohnutí a nesmí prasknout. Já mám originál z Norska. Klacky pro dva psy vyjdou cca na 10 tis. (je zde český spolehlivý dealer). Mě se nejvíc osvědčilo zapřahání do šňůr jako u saní (psi ty klacky přímo nesnáší - nezvyklý tah, chybí jim volnost pohybu), ale to pravidla nepovolují. Ve Skandinávii s tím ale běžně závodí až s pěti psy, musí to být super adrenalin. Jinak pulka ve srovnání se spřežením je skvělá v tom, že můžeš také jezdit na dlouhé vzdálenosti s výbavou pro bivak a nemusíš mít na dvoře deset a více psů. A protože bruslíš s nimi, tak ani nemrzneš
Průšvih je, když napadne hluboký sníh. S běžkama na nohou se blbě tlačí
Držím ti palce, potřebuji soupeře. Pro detaily klidně zavolej na 724040624.