To Zuza: Kolo měj vždy v perfektním stavu. Jak psal Zimon, najdi si úvaz, který ti lépe vyhovuje. Jezdi tak, aby byl pes pořád vepředu a táhl, nenechávej ho dělat nic jinýho. Kontroluj tlapy, já u sebe vozím aspoň jednu botičku a náplast od 3M, která drží i ve vodě. Trénink není závod, takže začínej pozvolna, nezapomínej dobře napájet a nepřehánět to za vedra.
Předvídej každou situaci a buď na ni připravena (míjení psa, přejezdy silnice...), docela dobrý je mít u sebe telefon. Důsledně dbát na plnění povelů, pokud pojede se psem i někdo jiný musí používat tvoje povely.
Techniku jízdy si budeš muset osvojit, podle úvazu. Když jsem měl psa za pas, občas mě prověšené vodítko chytlo za páku brzdy, nyní jezdím za hl. složení a to zase musím hlídat, aby se vodítko nenamotalo do kola.
Než to budeš mít v rukách, tak si přibržďuj před každou zatáčkou a jak do ní vjedeš, nech se vytáhnout psem. Postupně zrychluj.
Já začínám na 2Km, postupně navyšuji na 5-8Km. Prvně jedu na sílu a moc nepomáhám, když pes nemůže, zastavím a dám mu oddech. Důležité je, aby si nezvykl netáhnout. Potom trénujeme rychlost.
uf