Je zajímavé, že proti kastraci jsou zejména lidé, kteří mají smečku na dvorku a nemusí tudíž řešit každodenní úklid po psech v bytě a samozřejmě ani procházky (nejlépe s hárající fenou v jedné ruce, s kočárkem v druhé a s hejnem nadržených vořechů za sebou)....no trošku si Buráčku vedle, doma mám adoptovanou kastrovanou G (už jsem ji tak dostal), kvůli inkontinenci je na Propalinu, dále Sanča (ACD) právě dohárala a zejtra jde poprvé (po hárání) s náma běhat....no halt nosí doma hárací kaťáky a 3 x za den ji měním "vložky"
vycházky se "ctiteli" znám...
pro Martina : 14 fen je fakt málo na "vědecký" vzorek, ale mohl by jsi uvézt nějaký vetův vzorek např.: mám v ošetřování 5000 fen, z toho je kastrovaných 3000, 2000 "preventivně" a ze zdravotních důvodů 1000, ze zbylých 2000 mají ty a ty potíže XX, bez potíží YY...z těch kastrovaných má následky ZZ....etc.
zastánci kastrací to podávaj tak, že NEkastrované feny automaticky 100% dostanou to a to ....nikde právě se neuvádí ty feny YY páč veta krom očkování nikdy neviděli...!!! jasně těch "mejch" 14% procent nic nevypovídá, ale můžeme se domnívat, že fen, který opravdu potřebujou "preventivně ZACHRÁNIT" je podstatně míň , než se tvrdí....
a kastrace zdravejch štěňat je prostě PRASÁRNA
howk
PS.mimochodem v 1.své odpovědi jsem zuz.napsal, když už "musí" tak ať až dospělou